10 oktober 2022

10 kinderboeken over duurzaamheid, de wereld en het klimaat (0-10 jaar)

Wat is de wereld en hoe zit het in elkaar? Wie wonen er er waarom is belangrijk om lief voor haar te zien? In deze selectie van mooie (prent)boeken zal je jouw kind helpen enthousiast te worden voor de aarde, natuur en het stimuleren van een duurzame levensstijl.


1) Samen hier (0-99)

Dit liefdevolle boek maakte Oliver Jeffers direct na de geboorte van zijn zoon.  Met korte zinnen en kleurrijke illustraties vertelt Oliver Jeffers alles over de mensen, dieren én natuur op onze wereld. Zijn boodschap is universeel: ‘Welkom op aarde. Dit kan een verwarrende plek zijn, vooral als je er nog maar net bent. De wereld kan heel ingewikkeld zijn, maar eigenlijk is het ook allemaal heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn (voor de wereld en iedereen die daarop leeft).’

Samen hier - Oliver Jeffers


2) Samen sterk voor onze aarde (4+ jaar)

‘Veel levende dingen zijn al verdwenen. Sommige zijn misschien al verdwenen voordat ze ontdekt zijn.’ Hoeveel soorten levende dingen zijn er op aarde? HEEL erg VEEL! En hoe beter je kijkt, hoe meer je ontdekt.

In dit boek zie je dat alle levende dingen – ook wij – onderdeel zijn van een groot, mooi systeem en dat we elkaar nodig hebben om te overleven.

Het verhaal is kort en bondig, de nadruk ligt vooral op het kijken en ontdekken. Maar de boodschap is duidelijk. De mens moet veranderen, we moeten zorgen voor onze aarde en niet alleen voor onszelf.

Samen sterk voor onze aarde - Nicola Davies


3) Charles Darwin - Van klein tot groots (5+)

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld. Bijzondere en inspirerende mensen zoals Charles Darwin (1809 - 1882), van wie we veel kunnen leren. Charles werd geboren in een familie van wetenschappers. Als kind was hij vaak buiten te vinden op het platteland, waar hij tijdens zijn zwerftochten plantenzaadjes, bloemen en insecten verzamelde. Zijn fascinatie voor de natuur bracht hem aan boord van de HMS Beagle, het schip waarmee hij een reis maakte die het wetenschappelijk denken voor altijd zou veranderen.

Charles Darwin - Van klein tot groots - Maria Isabel Sánchez Vegara


4) De wereldse wijsheid van de mier (4-7 jaar)

Grappig en leerzaam prentenboek over het sterkste insect: de mier!Er zijn wel tien biljard mieren op de wereld. Veel, hè? Gelukkig zijn mieren geweldige dieren, waar wij mensen een hoop van kunnen leren. Zo zijn ze dol op hun familie, en helpen ze elkaar graag. Bovendien zijn ze supergoed in recyclen. Met zijn grappige vertelstijl en originele tekeningen geeft Philip Bunting ons een geestig kijkje in de mierenwereld. De antwoorden op de grootste vragen vind je in de kleinste dingen, als je maar goed kijkt!

De wereldse wijsheid van de mier - Philip Bunting


5) Het dikke boek van onze bijzondere natuur (4 - 99)

Een indrukwekkend boek vol ongelooflijke feiten en boeiende verhalen over de fascinerende natuur. Ontdek alles over de verschillende edelstenen en mineralen, maar lees ook over de reusachtige mammoetboom en de gestreepte nautilus. Uitzonderlijk gedetailleerd en met adembenemende fotografie en prachtige illustraties.

Het dikke boek van onze bijzondere natuur - Ben Hoare


6) Afval en recycling (8-10 jaar)

Wat gebeurt er met afval als je het weggooit? Volg het afval op een reis door een gigantische sorteermachine en alle andere stappen in het recycleproces. En ontdek hoe afval wordt omgezet in nieuwe en nuttige producten.In negen hoofdstukken komen onder meer aan de orde: allerlei soorten afval, het sorteren, afval recyclen, verbranden en begraven. Achter ruim zestig uitvouwbare flapjes staat extra aanvullende informatie.

Afval en recycling - Alex Frith


7) Tot over mijn oren in het plastic (10+)

‘Tot over mijn oren in het plastic’ vertelt over de geschiedenis van plastic, de voor- én de nadelen, onze veranderende relatie met het materiaal en of we kunnen dromen van een plasticvrije wereld. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar halverwege de vorige eeuw was iedereen razend enthousiast over plastic. Nu zoeken we juist naar manieren om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Hoe is dat zo gekomen? 

Plasticexpert Daniël Poolen biedt met dit boek een originele kijk op dit bijzondere materiaal, met verhalen met prachtige illustraties van Merel Corduwener . ‘Tot over mijn oren in het plastic’, een prachtig vormgegeven en geïllustreerd boek, is perfect voor alle jonge wereldverbeteraars.

Tot over mijn oren in het plastic - Daniël Poolen


8) Super groen (10+)

Grappig én interessant boek over de plantaardige bewoners van een voedselbos. Boterbloemen zijn superschurken en van een distel kun je het nóóit winnen. Nee, dan de paardenbloem. Die zorgt er helemaal in zijn eentje voor dat het in de grond een beetje gezellig blijft voor regenwormen en collega-planten. In dit boek ontdek je hoe spannend en boeiend de wereld van de planten is. Want wist je dat appelbomen eigenlijk allemaal een soort klonen zijn? En wat de overeenkomst is tussen grassen en croissantjes? 

Thijs Goverde ontdekte in zijn eigen voedselbos de magie van planten. En daar schreef hij grappige verhalen over, waar je ook nog veel van opsteekt. Feit: voor wie dit boek gelezen heeft, is een plant nooit meer zomaar een plant!

Super groen - Thijs Goverde9) Dit is een goed gidsje (voor een betere wereld) (9 - 13 jaar)

Dit is een goed gidsje voor een betere wereld. Een positief en praktisch boek over hoe je kind (en jij zelf ook) duurzamere keuzes kunnen kunnen maken. En dat je dit overal kan doen: op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op reis. Hoe je energie kan besparen, dieren redden, plastic opruimen maar ook iedereen gelijk behandelen en bepalen hoe we eruitzien. Ook wordt er gepraat over het klimaat, wat we eten, wat we slimmer kunnen kopen, feiten en cijfers, en alles wordt op een leuke en duidelijke manier verteld. Het boek is voor kinderen vanaf 9 jaar (tot 13 jaar voor je zelf ook handige tips)


Bonus tip

10) Greta Thunberg - Van klein tot groots (5+)

Bonustip: Dit boek is behoort ook tot dezelfde serie als Charles Darwin van de serie 'Little People Big Dreams' (vertaald: Van klein tot groots) over Greta Thunberg. We kunnen niet wachten tot deze in het Nederlands wordt vertaald! Of zelf even vertalen natuurlijk :)

Greta Thunberg - Van klein tot groots - Maria Isabel Sánchez Vegara


Heb je nog een tip? stuur het naar veerle@restory.nl


 

Shop kinderkleding

Hou je van kwalitatief mooie kinderkleding, maar wil je niet alles nieuw kopen? Bij ons ben je aan het goede adres.

Kinderkleding verkopen

Lever in één keer al je kinderkleding in. Wij verkopen het voor een eerlijke prijs en jij krijgt 40% van de opbrengst.