21 juni 2023

Greenwashing wat is het?

Wat is greenwashing?

Greenwashing is een marketingtruc waarbij bedrijven hun producten of diensten als milieuvriendelijker of duurzamer voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Dit kan misleidend zijn voor consumenten die proberen bewuste en duurzame keuzes te maken.

Wat niet meehelpt is dat termen zoals duurzaam, natuurlijk, ecologisch en eerlijke producten niet zijn beschermd en er dus geen consequenties zijn waneer deze worden misbruikt.

Waarom doen bedrijven aan greenwashing?

Toenemende vraag naar duurzaamheid

Er is een toenemende vraag voor duurzame producten en zo generen bedrijven een hogere omzet.

Reputatie & Imago

Het presenteren van zichzelf als milieuvriendelijk kan helpen bij het creëren van een positiever merkimago. Juist de meest vervuilende bedrijven doen daarom aan Greenwashing. Bijvoorbeeld Shell zegt klimaatneutraal te willen worden, maar investeert nog steeds meer dan 80% in olie en gas. (bron: milieudefensie.nl)

Meer winst

Het implementeren van duurzame productie methode kan een grote investering zijn voor een bedrijf. In plaats van de tijd, moeite en geld te investeren die nodig zijn om daadwerkelijk duurzaam te produceren, kiezen sommige bedrijven te doen alsof maar vragen wel hogere prijzen voor hun 'duurzame' producten. Meer winst dus.

Waarom is greenwashing schadelijk?

Greenwashing maakt het moeilijker voor bedrijven die daadwerkelijk duurzaam willen zijn. Het geeft een oneerlijk voordeel aan bedrijven die zich alleen maar voordoen als duurzaam, waardoor echte duurzame inspanningen worden ondergewaardeerd. Hierdoor kunnen bedrijven terughoudend worden om echte veranderingen door te voeren en duurzaamheid serieus te nemen. Consumenten kunnen teleurgesteld raken wanneer ze ontdekken dat ze zijn misleid en het algemene vertrouwen verliezen in daadwerkelijke duurzame bedrijven en stoppen met duurzame producten te kopen. En uiteindelijk schadelijk voor het milieu.

Shop kinderkleding

Hou je van kwalitatief mooie kinderkleding, maar wil je niet alles nieuw kopen? Bij ons ben je aan het goede adres.

Kinderkleding verkopen

Lever in één keer al je kinderkleding in. Wij verkopen het voor een eerlijke prijs en jij krijgt 40% van de opbrengst.