7 september 2021

5 dingen die je moet weten over organic cotton oftewel biologisch katoenOrganic cotton is hot. Als ik mooie preloved kleding binnen krijg voor Restory en ik lees organic cotton in het kledinglabel, dan maakt mijn hart een klein sprongetje. Maar wat is het nu eigenlijk en wat is het verschil met gewoon katoen? En is het eigenlijk beter voor je baby of kind om te dragen? Ik heb het voor je uitgezocht.

1.Wat is biologisch katoen / organic cotton?

Katoen wordt heel veel gebruikt in de kleding industrie, vaak in arme landen onder slechte omstandigheden. Biologisch katoen is een milieu vriendelijkere variant en wordt geproduceerd onder betere en veiligere arbeidsomstandigheden en er is geen sprake van kinderarbeid. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van schadelijke chemicaliën tijdens het productieproces, wel zo fijn.

2.Is organic cotton ook beter voor mijn kind?

De kwaliteit is vaak beter omdat de katoenvezels minder zijn beschadigd door chemicaliën die worden gebruikt bij 'gewoon' katoen. Biologisch katoen gaat daardoor langer mee en de stof is ook zachter. Ook kunnen deze chemicaliën irritatie veroorzaken bij de gevoelige baby- en kinderhuid.

GOTS label

GOTS label

3.Hoe weet ik of iets organic cotton is?

Wil je zeker weten dat het biologisch katoen is check dan in het label in je kleding of het het GOTS certificaat heeft. GOTS (Global Organic Textile Standaard) is de grootste en meest (internationaal) erkende organisatie die controleert of het daadwerkelijk Organic cotton is. Nog goed om te weten, wanneer het label 'Organic' heeft dan bestaat het kledingstuk minimaal uit 95% biologisch katoen. Staat er 'Made with Organic' dan betekent dit dat het tenminste 70% uit biologisch katoen bestaat. GOTS is niet de enige keurmerk. Milieu Centraal heeft een overzicht gemaakt van keurmerken, bekijk hier de hele lijst met keurmerken.

4.Biologisch katoen is zeker heel duur?

Niet per se, steeds meer gewonere merken verkopen ook organic cotton. Merken zoals Name it, Prenatal en H&M verkopen labels met organic cotton. Wist je dat de HEMA alleen maar 100% biologisch katoen gebruikt sinds 2019? Maar ook deze mooie Nederlandse labels gebruiken duurzame stoffen denk aan: Gray Label, Maed for Mini, Little Hedonist, Phil & Phae, Mingo, Repose Ams en nog veel meer.

5.Is Organic Cotton alleen maar goed? En zijn er nog alternatieve voor Organic Cotton?

Er zijn helaas ook nadelen aan organic cotton omdat er meer water moet worden gebruikt voor hetzelfde gewicht aan katoen te krijgen. Al zijn de meningen daarover verdeeld. Alles bij elkaar opgeteld is het nog altijd beter voor het milieu dan ‘gewoon’ katoen. Nog beter dan Organic Cotton is gerecycled katoen, dit omdat het geen afval veroorzaakt en minder water en energie verbruikt. Daarnaast zijn er nog andere alternatieve materialen zoals Tencel / Lycocell (gemaakt uit eucalyptuslyptusbomen) en Piñatex (gemaakt van ananas, hoe leuk!). Bij Hennep denk je misschien niet meteen aan kleding, maar zeker organic Hennep is een mooi alternatief voor Organic Cotton. Binnenkort hier een uitgebreidere blog over :)


In onze webshop restory.nl kan je nu ook filteren op organic. Tweedehands & organic, what's not to like?


restory.nl
Shop kinderkleding

Hou je van kwalitatief mooie kinderkleding, maar wil je niet alles nieuw kopen? Bij ons ben je aan het goede adres.

Overvolle kledingkasten?

Lever in één keer al je kinderkleding in. Wij verkopen het voor een eerlijke prijs en jij krijgt 40% van de opbrengst.