14 juli 2021

Hoe verwijder je hardnekkige vlekken uit baby- en kinderkleding? Een simpele en milieuvriendelijke manier van vlekken verwijderen.

Vlekken. Als je kinderen hebt ontkom je er niet aan. Kapotte knieën, vieze handjes en spuugvlekken. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw favoriete baby- en kinderkleding geven we hieronder tips hoe je vlekken het beste kunt behandelen op een simpele en milieuvriendelijke manier. Agressieve middelen zijn namelijk vaak duur, slecht voor het milieu en irriteren de gevoelige kinder- en babyhuid.

Hieronder een simpele to-do list tegen hardnekkige vlekken.

1) Voorkomen

Klinkt simpel en voor de hand liggend, maar toch voorkomen is beter dan genezen. Hoe verkom je vlekken? Zorg dat je een slab binnen handbereik hebt voor de allerkleinste en neem onderweg (natte) doekjes mee om vieze handen van de peuters en kleuters direct mee af te kunnen nemen. Zo voorkom je dat ze alles aan hun kleding smeren.

2) Zo snel mogelijk verwijderen

In het algemeen geldt: hoe sneller je de vlek behandelt hoe groter de kans dat de vlekken eruit gaan. Goede vlekken verwijderaars zijn de wat ouderwetse middeltjes zoals Ossengal. Even erop smeren en laten intrekken. Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijke ouderwetse middelen, nieuwe vaak agressievere middelen kunnen de babyhuid al snel irriteren. En zijn ook nog een slecht voor het milieu. Eerst het kledingstuk afspoelen met koud water is altijd een goed idee. Heb je nog andere kinderen thuis rond rennen en geen tijd om de kleding direct te behandelen? Leg het item in een emmer met water en behandel het wanneer de kinderen op bed liggen. Stop het kledingstuk na het behandelen met vlekken verwijderaar zo snel mogelijk in de wasmachine. 

3) Koud water

We zeiden het hierboven al even, maar spoel borstvoeding vlekken een ook spuug- en bloedvlekken altijd met koud water. Met warm water kan je de vlek ‘fixeren’ en zo krijg je het er niet meer uit.

4) In de zon

Sommige vlekken zijn erg hardnekkig, zoals poepluiers en spuugvlekken van je newborn baby. Gebruik eerst alle tips hierboven. Vlek er niet uitgegaan? Leg het stuk even in de zon en je zal zien dat vlekken er vaak wel uitgaan. Pas wel op met hele donkere stoffen, want die kunnen door de zon ook wat verbleken. 

Conclusie

  • Voorkomen is beter dan genezen. Neem altijd doekjes mee om vieze handjes schoon te maken.
  • Behandel de vlek direct en stop het item zo snel mogelijk in de wasmachine.
  • Ouderwetse middelen zoals ossengal zijn beter voor het milieu en voorkomen irritatie van de (baby)huid.
  • Gebruik voor borstvoeding-, spuug- en bloedvlekken nooit warm water. Altijd koud. Zo voorkom je dat de vlek fixeert in je kleding en er niet meer uitgaat.
  • Toch nog poepvlekken of spuugvlekken? Leg het even in de zon.


Shop kinderkleding

Hou je van kwalitatief mooie kinderkleding, maar wil je niet alles nieuw kopen? Bij ons ben je aan het goede adres.

Overvolle kledingkasten?

Lever in één keer al je kinderkleding in. Wij verkopen het voor een eerlijke prijs en jij krijgt 40% van de opbrengst.