8 augustus 2022

Vlekkenzout (Natriumpercarbonaat) het ultieme middel om vlekken te verwijderen?

Eerder schreef ik een blog hoe je op een milieu vriendelijke manier vlekken kunt verwijderen. In mijn Instagram feed kwam ik de tip tegen voor vlekkenzout en leek me goed om te proberen. En we hadden een paar mooie tweedehands jurken binnen gekregen van Sproet & Sprout en Louisa Misha, met lelijke vlekken. In de huidige staat niet meer geschikt voor de verkoop in onze webshop (van tweedehands kinderkleding) en perfect om vlekkenzout op de testen.

Oranje achtige vlekken (l) zijn er helemaal uitgegaan met vlekkenzout (r).

Oranje achtige vlekken (l) zijn er helemaal uitgegaan met vlekkenzout (r).

Vetachtige vlekken op de voorkant van de jurk (l) er zo goed als uitgaan (r)

Vetachtige vlekken op de voorkant van de jurk (l) er zo goed als uitgaan (r)

Hoe getest?

Heel simpel een schepje vlekkenzout bij de wasmachine gedaan en ik moet zeggen het resultaat was verbluffend. Vlekken niet allemaal weg, maar een wereld van verschil. De vlekken zagen er vrij hopeloos uit. De Sproet & Sprout jurk zo goed als vlekvrij.

Wat zit er in vlekkenzout? En hoe milieu vriendelijk is vlekkenzout?

Vlekkenzout bestaat uit Natrium-percarbonaat, ook bekend als vaste waterstofperoxide, is een stof die van oudsher wordt gebruikt als vlekkenverwijderaar en geurverwijderaar in de was. Het is een combinatie van waterstofperoxide en natriumcarbonaat (de componenten van deze producten zijn afgeleid van gangbare natuurlijke grondstoffen) die vrijkomt als het in water wordt opgelost met een temperatuur boven de 40 graden Celsius. Natrium-percarbonaat bevat geen chloor of optisch blauwsel en wordt gemaakt van niet-giftige grondstoffen. Het kan worden gebruikt voor witte was en kleurechte bonte was. En wat ik heb gelezen op internet ook zeer geschikt voor de gevoelige huid.

Een zak vlekkenzout

Een zak vlekkenzout

Waar koop je vlekkenzout?

Dat is nog best een lastige. Zelfs in een grote stad als Amsterdam kon ik het niet 1-2-3 vinden. Soms te koop bij biologische supermarkten, maar helaas niet bij die ons in de buurt. Online is het wel makkelijk te vinden. Even google op vlekkenzout . De wat duurzamere webshops zoals levenzonderafval.com verkoopt het bijvoorbeeld.

Waarop werkt het wel of niet?

Helaas kan ik daar (nog) geen antwoord op geven. Restory is een tweedehands kinderkleding webshop en kleding wordt naar ons opgestuurd, dus geen idee wat de vlek was. Heb je ervaring met vlekkenzout en wat er wel of niet werkt? Mail dan naar veerle@restory.nl en zal het antwoord delen in deze blog.

Mijn oordeel

Door de wat duurdere prijs minder geschikt voor alledaagse was, maar zeker de moeite waard om te proberen als je een hardnekkige vlek hebt. Ook is het milieu vriendelijk en lijkt het ook nog eens geschikt te zijn voor de wat gevoeligere huid.Shop kinderkleding

Hou je van kwalitatief mooie kinderkleding, maar wil je niet alles nieuw kopen? Bij ons ben je aan het goede adres.

Overvolle kledingkasten?

Lever in één keer al je kinderkleding in. Wij verkopen het voor een eerlijke prijs en jij krijgt 40% van de opbrengst.