21 augustus 2022

Organic cotton, biologisch katoen, OEKOTEX, GOTS, BCI (H&M organic cotton). Wat is nu het verschil?

Het meest duurzame is alleen (tweedehands) kleding te kopen die je nodig hebt voor jezelf en je kind. Wil je toch graag iets nieuws kopen, maar duizelt je hoofd van alle keurmerken? Hieronder een overzicht van de 3 meest bekende keurmerken en hoe duurzaam ze nou echt zijn.

  1. Een Oekotex (100) is opgericht om te voorkomen dat er giftige stoffen worden gebruikt tijdens het productieproces. Helaas vertelt keurmerk niks over de herkomst van het materiaal, maar wél dat deze (vrijwel) geen gifstoffen bevat. Het zegt dus niets over de omstandigheden waarin dit product is gemaakt en of het product ook biologisch is.
  2. GOTS gecertificeerd katoen; biologisch én geproduceerd met respect voor mens en dier. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is een internationaal keurmerk waar strenge regels gelden voordat je dit keurmerk mag gebruiken. Er wordt gekeken naar het gehele proces. Van oogsten tot maatschappelijke verantwoorde productie en de werkomstandigheden. Geen kinderarbeid bijvoorbeeld en er moet voldaan worden aan een minimum loon. Nog goed om te weten, wanneer het label 'Organic' heeft dan bestaat het kledingstuk minimaal uit 95% biologisch katoen. Staat er 'Made with Organic' dan betekent dit dat het tenminste 70% uit biologisch katoen bestaat.
  3. Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals H&M en Adidas). Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt. En stelt met name eisen aan de herkomst van het materiaal en of het dus ook echt biologisch is. En ook wordt er gekeken naar het gehele proces van oogsten en werkomstandigheden.

Fijn dat grote ketens als H&M zich bezig houden met het verduurzamen van de kleding industrie. Bij Restory merken wij dat de kwaliteit erg wisselt van deze grote ketens ... en als je een H&M t-shirt na 1 zomer dragen alweer versleten is dan is het de vraag hoe duurzaam dit daadwerkelijk is. Bij Restory controleren we streng en verkopen we alleen babykleding en kinderkleding die nog een tweede ronde kan meegaan. In onze webshop restory.nl kan je nu ook filteren op organic. Tweedehands & organic, what's not to like?


Wil je meer weten over organic cotton? Lees het in onze blog: 5 dingen die je moet weten over organic cotton oftewel biologisch katoen

GOTS is niet de enige keurmerk. Milieu Centraal heeft een overzicht gemaakt van keurmerken, bekijk hier de hele lijst met keurmerken.Shop kinderkleding

Hou je van kwalitatief mooie kinderkleding, maar wil je niet alles nieuw kopen? Bij ons ben je aan het goede adres.

Overvolle kledingkasten?

Lever in één keer al je kinderkleding in. Wij verkopen het voor een eerlijke prijs en jij krijgt 40% van de opbrengst.